AI: En motor for å drive bedre forretning

  Kunstig intelligens eller AI finnes i dag overalt i dagliglivet vårt, i alt fra telefoner, høyttalere til inni bilen. Mer nytt er det at AI stadig blir mer og mer aktuelt for næringslivet også. Et stort springbrett til teknologien er utstrakt bruk av skybaserte systemer i virksomheter, slik at all data bli tilgjengelig for behandling og analyse.

  For VIEW som er født i skyen er dette med automatisering og dataflyt ikke akkurat fremmed, og ERP-systemene vi bruker er gode på effektivisering for oss og for kundene våre. Mye av denne automatikken baserer seg på standardisering av arbeidsprosesser, regelstyring og tilgjengeliggjøring av tredjepartsdata igjennom integrasjoner. Kunstig intelligens / AI vil nå utvide ERP- systemet sine evner til å optimalisere forretningsprosesser og påvirke kjernen i bedriften.

  I VIEW håndterer vi allerede flere tusen bilag hver uke uten at noen hender tar i disse. Med Ai derimot, kan vi håndterer flere tusen bare i timen.

  Super-hjelper på kontoret

  Midt i sentrum av Ålesund ligger vår lokale avdeling, og der sitter 21 økonomikonsulenter. I 2021 doblet de antall ansatte på avdelingen, og ambisjonen er høy hva gjelder videre vekst i regionen. Men det er ikke alle nye kollegaer som ønsker kontorplass eller lunsjpauser.

  I Ålesund var de nemlig aller først ute med å ansette AI som sin super-hjelper på kontoret, og den nye kollegaen blir tatt godt imot. Men, dette er midlertidig ikke den første virtuelle kollegaen de har ønsket velkommen i teamet de siste årene.

  -Det stemmer, smiler Egil Johan Nerland, Avdelingsleder i Ålesund.

  -Vi er ikke fremmede for kolleger som er “litt annerledes”. Vi har noen roboter i VIEW som lenge har gjort arbeid for oss. Accounty heter en av disse, og jobber med alt fra avstemninger, bestillinger og lager dokumentpakker. Accounty er jo den kjappeste av oss, men kanskje ikke den mest sosiale, ler han.

  Egil Johan Nerland, Avdelingsleder i Ålesund.

  Vi har konkret erfaring med å bruke teknologi til å hjelpe oss i hverdagen, så vi er veldig entusiastiske til å bruke AI mer strategisk. Målet er å avlaste våre regnskapsførere i arbeid som krever mye manuell innsats.

  -Dette her er jo fremtiden, og det er moro at vi i Ålesund er tettest på prosjektet nå. Endelig er teknologien blitt såpass god at vi virkelig kan gå i gang for fullt. Vi ser allerede effektiviseringsgevinster, poengterer han.

  -Med AI på toppen går det veldig kjapt å håndtere store volum av bilag. De har god fart igjennom systemene våre nå, smiler han.

  Allerede høy matchrate

  VIEW er partner med to av Norges beste leverandører innen AI-teknologi til regnskapsbransjen. Med deres teknologi og vår egen kunnskap om regnskapsfaget og ERP-systemer, jobber teamet VIEW AI med å trene opp teknologien.

  -Teknologi er jo ikke magi, selv om det av og til ser sånn ut. Vi må investere tid i læringsprosessen og tilpasse prosessene til vårt metodeverk. Nå som vi har holdt på litt, er det virkelig gøy å se hvor høy matchraten er blitt, Renate Slinning, leder av VIEW AI.

  Renate Slinning, leder av VIEW AI

  Det betyr at det er meget god treffersikkert på for eksempel korrekt leverandør og konteringsforslag til godkjenning, fortsetter hun.

  Vi har lenge brukt robotisering både i og utenfor økonomisystemet. Men, det er fortsatt noe begrensende fordi det baserer seg på regler- og ikke maskinlæring. Kombinasjonen av typer av teknologi gjør at vi kan sy sammen en pakke som lar oss ta ut alt potensiale.

  Outsourcing blir mer attraktivt

  Outsourcng av regnskap er tradisjonelt ikke så utbredt blant de største selskapene. AI – teknologi vil spare regnskapsavdelinger for mye tid og penger. Spesielt for selskapene med store volum av transaksjoner.

  -Det kommer til å bli mer attraktivt for større selskap å få hjelp til regnskapet sitt. Enten ved rene teknologileveranser inn til økonomiavdelingen eller en tjenesteutsetting av alt. Det er nok vanskelig for en hvilken som helst økonomiavdeling å matche nivået på effektiviseringen, hvis ikke de har investert tungt selv og har kompetansen som trengs, poengtere Egil Nerland.

  Renate Slinning legger til at med AI- teknologi vil også regnskapstallene bli oppdatert enda raskere.

  På sikt vil vi se langt flere gevinster basert på analyse og prediksjon av data. Når så mye data kan behandles så fort, vil outputen være meget verdifull informasjon for virksomheter om både nåtid og fremtid.

  -Det kan for eksempel handle om forebygging av svindel ved å redusere fishing. Eller om prediktiv analyse for bedre beslutninger om for eksempel produksjon og strategi. Du kan få egne karbonrapporter ved å la teknologien analysere karbonavtrykket til din bedriften ved å se på fakturaer, leverandører osv.

  -Her er det mange muligheter. Vi tar et steg av gangen, men disse stegene blir bare lengre og lengre for hver gang vi går. AI er en motor for å drive bedre forretning rett og slet. Bedrifter må bare over terskelen og faktisk komme i gang, avslutter Renate entusiastisk.

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.