Hvordan gå fra ENK til AS?

  Mange velger å starte med et ENK når de starter opp for seg selv for første gang. Dette vil gi mening for mange, men dersom bedriften vokser vil det være naturlig å endre selskapsform til et AS. Når bør du gjøre det, og hvordan gå fra ENK til AS i praksis?

  Hva er forskjellen?

  Enkeltpersonforetak og aksjeselskap er grunnleggende forskjellige. Derfor er det viktig å sette seg inn i lover, frister og rettigheter som medfølger.

  “Veldig enkelt forklart vil du med et ENK være personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser, men ha mindre formaliteter å forholde deg til. Derfor er dette den selskapsformen de fleste velger når de først starter gründereventyret.”

  Det blir stadig mer populært å opprette AS. Da har man ikke et personlig ansvar for selskapets forpliktelser og vil kunne nyte flere goder som ansatt i eget selskap. Eksempler på dette er sykepenger dersom du skulle bli syk og kostgodtgjørelse etter sats.

  Les også: Hvordan beregne skatt som selvstendig?

  Hvordan gjør du det?

  Når du stifter ditt nye AS vil du være nødt til å føre inn i den samordnede registermeldingen, at det er ditt tidligere ENK som skal omgjøres. Ellers fungerer det på alminnelig måte. Du vil være avhengig av en autorisert regnskapsfører for å kunne fullføre de senere stegene.Alle kontoutskrifter viser saldo første og siste i måneden

  “Dersom du ønsker at ditt nye AS skal gjelde fra 1. januar følgende år vil du være nødt til å ha ferdigstilt omgjøringen innen 1. juli.”

  Du må ha en aksjekapital på minimum 30 000,-, og dette kan være en kombinasjon av innskudd av penger eller midler fra ditt tidligere ENK. Du må overføre aktiviteter, driftsmidler og forpliktelser. I noen tilfeller vil det være unntak på gjeld, finansaktiva og fast eiendom.

  En autorisert regnskapsfører eller registrert revisor må kunne gi en erklæring på at alt står i samsvar med regnskapsloven. Dette gjelder spesielt åpningsbalansen. Det er dette som viser virksomhetens eiendeler, egenkapital og gjeld. Du må ha bevis på at eiendelene i selskapet har en minimumsverdi som tilsvarer det avtalte vederlaget.

  For å kunne foreta en skattefri omdannelse er det viktig at det nystiftede selskapet overtar virksomheten, eiendeler, eventuell gjeld og trer inn i de skatteposisjoner som selskapet har. Det må også være eiermessig kontinuitet i selskapet, det vil si at innehaver av enkeltpersonsforetaket eier alle aksjene.

  Les også: Dette bør du han kontroll på om du har et eget foretak

  Hva skjer etterpå?

  Når du har fullført stiftelsen har du en flunkende ny organisasjon. Se til at alle kontrakter fortsatt er gjeldende.

  Men, hva med MVA? Her begynner du med blanke ark. Da vil du ikke kunne registrere deg før du har fakturert 50 000,- i ditt nye selskap.

  Vi kan hjelpe deg å gå fra ENK til AS!

  Vi har laget en enkel nettløsning for stiftelse av AS. Veilederen finner du her: Start AS! Her tar vi deg gjennom de viktigste stegene. Dette gjør du enkelt ved å fylle ut feltene og trykke send. Deretter tar vi kontakt med deg og hjelper deg gjennom den resterende prosessen.

  Har du spørsmål? Ring oss, da vel!

  Du kan nå oss på telefon 40 60 22 23 eller sende en e-post til salg@viewledger.com.

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.