Slik sikrer du feriepenger som selvstendig næringsdrivende

  Uten skikkelige rutiner, kan det å drive for seg selv fort bli arbeid 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, 365 dager i året. Å ta ut en måneds bekymringsfri ferie med feriepenger som selvstendig næringsdrivende kan derfor virke vanskelig for mange. Det er slettes ikke uoppnåelig med riktig planlegging.

  Alle fortjener vi fri fra jobben innimellom. Der enkelte kontorer stenger sjappa i fellesferien, står andre arbeidstakere fri til å ta ut sommerferie når det måtte passe dem.

  Driver du derimot et aksjeselskap, er du din egen arbeidsgiver og følgelig ansvarlig for oppsparing og utbetaling av dine egne feriepenger. Det samme ansvaret gjelder for deg med enkeltpersonsforetak, selv om du ikke på papiret er din egen arbeidsgiver.

  Ferie gir økt livskvalitet

  Ved å sørge for at du har penger verdt en månedslønn, eventuelt mer eller mindre – alt ettersom hvor lenge du ønsker å ta ut ferie, kan du med god samvittighet legge arbeidet på hylla på lik linje med andre arbeidstakere. Det er gode nyheter både for hodet, helsa og humøret. Ved å ta en velfortjent pause fra alt som omhandler jobb, stiller du ikke bare uthvilt og motivert etter endt ferie. Det er også en god investering for livskvaliteten din.

  Les mer: Grunner til å vurdere en regnskapsfører​

  Spar feriepenger gjennom hele arbeidsåret

  11 månedslønner danner grunnlaget for feriepengene til vanlige arbeidstakere i offentlig og privat sektor. Ved å ta utgangspunkt i dette oppsettet, trenger du ikke skrape sammen halve lønnen de siste to månedene før du planlegger å ta ferie. Finn ut av hvor mye penger du trenger og del beløpet på 11. Dette er summen du bør sette av per måned.

  Sett opp autotrekk på riktig dag

  Som selvstendig næringsdrivende har du sannsynligvis flere lønningsdager i løpet av en måned. Kanskje har du én eller to større og et knippe mindre inntektskilder. Der noen innbetalinger kommer på faste datoer, er andre mer flytende – enten på grunn av sporadisk fakturering eller at kunden ikke overholder forfallsdato.

  Mange velger å sette opp autotrekk i nettbanken for å holde styr på utgifter og regninger. Dette er gjerne enklere for de med fast lønningsdag fordi de er garantert å ha penger på konto. Slik er det imidlertid ikke nødvendigvis for selvstendig næringsdrivende. Hvis du mangler dekning for aktuelt beløp på kontoen, vil trekket utebli – ofte uten at du får beskjed.

  Hvis du er redd for å glemme å sette av feriepenger, er det viktig at du sørger for å sette datoen for autotrekk til en dag du er garantert å motta lønn. Har du derimot ingen faste datoer for lønnsgaranti, bør du be om å bli varslet på SMS eller e-post dersom autotrekk feiler grunnet manglende dekning.

  Les mer: Beregne skatt som selvstendig næringsdrivende

  Vurder å opprette en høyrentekonto

  Det sier kanskje seg selv, men feriepenger er øremerket nettopp ferien. Følgelig vil du kun ta ut penger én eller høyst to ganger per år. Med dette til grunn, kan det være penger å spare på å opprette en høyrentekonto. En høyrentekonto er en form for bankkonto beregnet for langsiktig sparing. Den har gjerne et par prosentpoeng høyere rente enn en vanlig lønns- eller brukskonto. Her finnes det ikke én løsning som passer for alle. Ta kontakt med banken din for å finne ut av de beste mulighetene for din økonomiske situasjon.

  Ikke sett alle pengene i fond

  Det stemmer at penger investert i et fond gir bedre avkastning enn i banken. Et fond er et slags spleiselag, hvor du og mange andre betaler inn penger til en forvalter, som igjen investerer i aksjer og andre verdipapirer.

  Baksiden av medaljen er at du utsetter deg selv for risiko. For å få høy avkastning, forplikter du deg samtidig til å tåle større svingninger. Derfor er sparing i fond velegnet for de med sparehorisont på over fem år, for eksempel til pensjon eller barn.

  Det er verdt å merke seg at det er tilsvarende risikofylt for deg som har en planlagt dato eller uke for uttak av pengene. Er du riktig uheldig, lander dagen eller uken du skal ta ut feriepenger i et tidsrom hvor fondet er nedadgående. Da kan du tape store summer.

  Les mer: Dette bør du ha kontroll på dersom du har eget foretak

  Gjør feriepengekontoen utilgjengelig for uttak

  Er du bekymret for din egen impulskontroll, gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved å ha full tilgang til kontoen for de øremerkede feriepengene dine. Ved å sperre kontoen for uttak frem til ferien, sikrer du deg mot en jo-jo konto som aldri når ønsket beløp. Eventuelt kan du be et familiemedlem, samboer eller ektefelle om å oppbevare pengene for deg.

  Har du spørsmål eller ønsker hjelp til regnskap og lønn for ditt foretak, ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud!

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.