EUs direktiv om lønnstransparens

    I juni 2026 innfører EUs direktiv om lønnstransparens et obligatorisk sett med rapporteringskrav for alle EU-selskaper med 100 eller flere medarbeidere. Målet med direktivet er å sikre rettferdig lønn og redusere usaklige lønnsforskjeller, med fokus på likestilling mellom kjønnene.

    Vi har spurt vår Fagleder & Kvalitetsansvarlig for Lønn, Monica Lønning, hvordan dette påvirker norske bedrifter neste år. 

    I 2025 vil mange selskaper måtte fokusere på å forberede seg på å oppfylle kravene i EUs direktiv om lønnstransparens, da Direktivet krever årlig rapportering og lønnskartlegging.

    – Direktivet krever en proaktiv tilnærming til lønnsgjennomsiktighet, noe som kan innebære revisjon av lønnssystemer, økt åpenhet, og endringer i HR-praksis, presiserer Monica.

     

    Hva må gjøres?

    Direktivet innebærer at arbeidsgivere får noen klare forpliktelser: de må gjennomføre regelmessige lønnsgjennomganger, rapportere lønnsstatistikk og sikre at lønnspolitikken er rettferdig og transparent.

    Dersom det er lønnsforskjeller større en 5% mellom kvinner og menn som ikke kan forklares med objektive og kjønnsnøytrale kriterier og dokumentasjon, må arbeidsgiveren i samarbeid med ansattes representanter gjennomgå lønnssystemet.

    Ansatte vil også ha krav på å bli informert av arbeidsgiveren om lønnsnivået til kolleger med sammenlignbare jobber – brutt ned på kjønn. Arbeidsgiver må allerede i rekrutteringsprosessen informere om lønnsnivået.

    Arbeidsgivere har ikke lov til å be jobbsøkere oppgi tidligere lønn som en del av ansettelsesprosessen.
    Ansatte trenger ikke bevise at diskriminering har funnet sted. Ansatte som opplever ulovlig forskjellsbehandling kan kreve kompensasjon, og det er arbeidsgivers ansvar å bevise at diskriminering ikke har funnet sted.

     

    Drivkraft for positiv utvikling

    For å forberede seg til implementeringen i 2026, oppfordres bedrifter til å bruke dette direktivet som en drivkraft for positiv utvikling.

    Ved å starte arbeidet nå kan bedrifter ikke bare unngå mulige sanksjoner, men også etablere seg som foregangsbedrifter innen rettferdig og transparent lønnspraksis.

    – Dette handler ikke bare om å følge regler, men også om å skape et arbeidsmiljø der rettferdighet står i fokus og hvor ansatte føler seg verdsatt, avslutter hun.

    Vil du lese flere artikler som denne?

    Ta del i vår kunnskap om økonomistyring og teknologi. Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev under.