Fra Oslo til Alicante

  Øyvind Lian Skjælaaen (33) jobber som Systemkonsulent i VIEW Ledger. I 2014 gjorde han en drøm til virkelighet og flyttet sammen med familien til Spania for et år.

  -Vi hadde lekt med tanken en stund. Da minstemann var blitt to år, så vi at vi var klare for å planlegge flyttingen. Jeg må innrømme at jeg var litt usikker på hvor åpen arbeidsgiveren min var for utvekslingen.

  Administrerende direktør Terje Bratlie fikk forespørselen fra Øyvind.

  -Det var første gang vi hadde fått en slik søknad. Øyvind har vært med oss lenge og er dyktig i jobben sin. Systemene og prosessene våre er tilrettelagte for en slik type arbeidsform, så da syntes jeg også at vi måtte være like fleksible. I tillegg hadde vi full tillit til at oppgavene han hadde ansvaret for ble ivaretatt – enten han satt i Norge eller i Spania, konstaterer Terje.

  Når Øyvind får spørsmålet om hva som var motivasjonen for å flytte til Spania, svarer han:  

  Vi ville ha et annerledes år. Et år som bryter med de daglige rutinene og gjøremålene hjemme i Norge.

  -Varmen var dessuten et pluss. Tanken på en varmere sommer og en mildere vinter fristet, smiler han.

  Det å jobbe i et annet land kan by på utfordringer. Hvordan fungerte det å være Systemkonsulent fra Alicante?  

  – I perioder slet jeg litt med at internett ikke var like raskt og stabilt som jeg er vant til i Norge.  Kvaliteten på videosamtaler for eksempel var ofte ganske dårlig. I tillegg er noen møter av den art at man bør sitte i samme rom. Disse måtte skyves til de ukene jeg besøkte Norge. Men ellers fikk jeg gjort alle oppgaver jeg skulle. Det er jo fordelen med å jobbe via skybaserte systemer.

  Foruten om oppgavene, var du ganske langt vekk fra den arbeidshverdagen du var vant til. Hvordan var det å sitte så langt fra kollegene dine? 

  -Jeg må innrømme at jeg ble litt lei av konseptet hjemmekontor. For et år fungerte det veldig fint, men jeg ville ikke hatt permanent hjemmekontor, presiserer han.

  Hjemmekontor er veldig fint å ha av og til, men jeg savnet jo det sosiale og den uformelle dialogen man har på kontoret, ved kaffemaskinen etc.

  Spania er jo kjent for siesta midt på dagen. Ble dette en del av rytmen din også?  

  -Hehe nei. Jeg holdt meg til den jobbrytmen jeg var vant med fra Norge. Hadde jeg vært en del av en spansk arbeidsplass, kunne jeg nok lettere tatt meg en strekk midt på dagen. Men for min del var det bedre å gjøre arbeidet ferdig tidligere. Datteren min gikk på skole på dagtid, mens kona var “hjemme” med minstemann. Ettermiddagene var derfor fine å ha sammen, sier han.

  Men med tilgang til basseng og kort vei til stranden, ble det kanskje flere svømmeturer i løpet av dagen? 

  – Overraskende lite faktisk, men det hendte at jeg tok et morgenbad. Men som oftest jobbet jeg inn timer i løpet av uken, slik at jeg kunne dra på stranden med resten av familien til lunsjtider på fredager.

  Foruten om jobb og strandbesøk, uteble dessverre ambisjonene om å lære seg mer av det spanske språket. 

  -Jeg lærte meg det jeg måtte, slik at jeg kunne bestille mat på restauranter, frisørtime etc. Men det trenger ikke bli veldig avansert før jeg faller av. Vi bodde jo også i et strøk med mye nordmenn og turister generelt, så jeg var ikke avhengig av spansken akkurat.

  Det ble med “turist-spansken”, forteller han.

  -Etter at jeg kom hjem praktisert jeg også alt for lite, slik at mye er glemt. Enn så lenge, smiler han lurt.

  Når han blir spurt om det tilbakelagte året i Spania frister til gjentakelse, er han rask til å svare. 

  -Ja definitivt! Det var en veldig fin opplevelse for alle i familien, både store og små. VIEW Ledger skal ikke se bort ifra at jeg legger inn en søknad igjen om noen år, avslutter han med et blunk.

  Synes du historien til Øyvind var interessant? Bli med på laget og skap din egen historie sammen med oss i VIEW.

  Vi er på jakt etter flinke folk innen økonomi, lønn, HR, IT og salg på flere av våre avdelinger rundt om i Norge.


  Se våre ledige stillinger her.

  PS. Du har også anledning til å sende oss en åpen søknad.

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.