Fra skolebøker til systemopplæring

  Første møte med arbeidslivet etter studier er spennende for de fleste. Økonomifaget er et tradisjonelt fag og det underliggende innholdet er på mange måter tidløst. I en arbeidshverdag derimot, skjer utviklingen raskt og måten oppgaver utføres på endres stadig.

  For å få en bedre forståelse av hvordan overgangen fra studier til arbeidslivet kan være, har vi spurt noen av våre ansatte om hvordan de opplevde sitt første møte med jobb etter, eller under studier.

  Fra teori til praksis

  Kristin Marie Vala (25) kom rett fra skolebenken fra Norges Handelshøyskole da hun begynte hos oss i januar i år.

  -Jeg hadde ikke forestilt meg på at overgangen fra å studere til å komme ut i arbeidslivet var så stor. På skolen hadde vi så å si kun teori, mens arbeidshverdagen i VIEW Ledger består kun av praktiske oppgaver i økonomisystemet. I tillegg til å lære seg å bruke teorien riktig og bli kjent med kundene, er det mye å sette seg inn i når det gjelder hvordan oppgaver utføres i systemet.

  Kristin ble spesielt overrasket over én ting. -Arbeidsoppgavene var mye mer automatisert enn jeg hadde forestilt meg. På skolen gikk vi grundig igjennom teori, mens i praksis er jo mange av prosessene automatisert, sier Kristin.

  Jens Petrus Bratlie (23) som jobber deltid hos mens han studerer på BI er enig med Kristin.

  -På skolen så lærer du mye av den grunnleggende teorien som dagens systemer er oppbygget rundt. Systemene gjør jo mye av jobben for deg, mens på en typisk eksamen i et regnskapsrelatert fag så bokfører du for hånd. Men da jeg da startet å jobbe deltid og skulle lære meg økonomisystemet Xledger, hadde jeg en grunnforståelse som jeg selv følte gjorde det lettere og mer moro å lære systemet, sier han.

  Systemopplæring

  VIEW Ledger har i to år på rad arrangert et gratis kurs i regnskapsføring for BI studenter, der vi har hatt fokus på praktiske oppgaver i økonomisystemet Xledger.

  -Selv om kurset har vært på ettermiddagen/kveldstid har det vært et stort engasjement fra studentene og vi har hatt over 100 påmeldte hvert år. Det virker som om mange er nysgjerrige på arbeidslivet og er ivrige på å prøve seg på praktiske oppgaver i en økonomiavdeling. Det synes vi er veldig stas så vi kommer til å gjenta suksessen. Kanskje også tilby kurset bredere, sier Direktør for kvalitet og internkontroll i VIEW Ledger, Jørgen Person.

  -I år var jeg med på kurset som en assistent til foreleser, sier Kristin. Det var moro å hjelpe studentene i Xledger. Det virket som om det var første gang de fleste fikk prøve seg i et økonomisystem. Selv om du har teorien på plass, blir det fort forvirrende når du skal forholde deg til et helt nytt grensesnitt, sier Kristin.

  Teknologi åpner for mer spennende oppgaver

  Thea Kristine Wisløff (24) har fullført et Summer Internship hos oss i sommer og studerer til daglig på en siviløkonomutdanning ved Norges Handelshøyskole. Hun opplevde at oppgavene hun fikk, var mer rådgivende og kundeorientert enn hun trodde.

  -Automatiseringen gjør at arbeidet forenkles og vi får større rolle knyttet til å overvåke systemet og fungere som rådgiver overfor kunder. Det er veldig spennende og en erfaring jeg ikke ville fått gjennom studiene, konstaterer Thea.

  Kristin er også klar på hvilke fordeler utnyttelse av teknologi gir.

  -Da kan vi bruke mer tid på helhetskontroll, i stedet for å bruke mye tid på enkle, repeterende oppgaver. Kunderådgivning er et stadig viktigere fokusområde, og det er dette jeg ønsker å drive med. Det er derfor veldig kult at vi tidligere i år ansatt roboten Accounty, slik at kunderådgivningen kan ta større del av arbeidshverdagen vår, smiler hun.

  Blir mer motivert på skolebenken

  -Selv om mange av rutineoppgavene vi lærer på skolen nå er automatisert, er det så mange faglige utfordringer jeg møter i min deltidsjobb. Jeg får virkelig satt meg selv på prøve. Jeg har mange flinke kolleger rundt meg som stadig må svare på mine spørsmål, smiler Jens Petrus.

  -Jeg føler jeg lærer noe nytt hver dag. Det hjelper meg til å bli enda mer motivert på skolebenken. Etter min mening burde økonomistudenter ha en tid i praksis under skolegangen. Du får en bedre forståelse av faget og hvordan en regnskapsavdeling fungerer. Det tror jeg også kan gjøre det lettere å velge videre fokus, poengterer han.

  Thea er enig.

  – Det å få muligheten til et intern ship har gjort at jeg har lært utrolig mye. Og det bare på seks uker! Jeg har også blitt godt integrert i den daglige driften, slik at jeg får et bredere perspektiv. Man kan si at praksis spiser teori, men det beste er jo å kombinere, avslutter Thea.

  Vi er på jakt etter flinke folk innen økonomi, lønn & HR, IT og salg, på flere av våre avdelinger rundt om i Norge. 

  Se våre ledige stillinger her.

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.