Hva kjennetegner et effektivt økonomisystem for små bedrifter?

  Det å være effektiv er vi noe vi tenker er helt elementært i hverdagen til bedriftsledere for små bedrifter. Både når det kommer til drift av virksomheten, men ikke minst i forhold til oppgaver knyttet til regnskap og lønn. Et godt økonomisystem for små bedrifter er elementært.

  Dette er ofte også oppgaver som oppleves tidkrevende fordi det kommer i tillegg til bedriftens kjernevirksomhet – altså litt på siden av fokuset til en bedriftsleder. Veldig få valgte å starte eller drive en virksomhet fordi de synes det var gøy med rutineoppgaver knyttet til økonomi. 

  Økonomisystemet ditt er derfor en viktig nøkkel, fordi det kan være med å sørge for at alle prosesser rundt regnskap og økonomi går mest mulig effektivt, slik at du har mer tid til overs til andre ting. I artikkelen under har vi samlet tre egenskaper vi mener et effektivt økonomisystem for små bedrifter bør ha, for å hjelpe deg på god vei mot å synes regnskap er enklere og mer nyttig.

  PS: Vi tar utgangspunkt i at vi snakker om en skybasert løsning her, så denne egenskapen er ikke med i diskusjonen under.

  Smart funksjonalitet – nå og for fremtiden

  Økonomisystemer er laget for å løse oppgaver knyttet til regnskap og lønn, men mange av leverandørene har ikke fulgt med i timen og disse systemene har prosesser og funksjonalitet som unødvendig tungvinte og gammeldagse. Moderne systemer i dag har leverandører som har investert mye i å gjøre prosessene og rutinene i systemet så smart som mulig, og det er dette du vil være en del av.

  Med begrenset tid (og kanskje motivasjon) til å investere i økonomisystemet, bør målet være å kunne logge seg raskt på, få gjort det du skal og se den informasjonen du trenger. Det betyr at et intuitivt og enkelt brukergrensesnitt kombinert med automatiserte prosesser, er det du leter etter.

  Vi har spurt noen av kundene våre hva de setter spesielt stor pris i et økonomisystem, som en støttespiller til å være effektive i hverdagen.

  Under er noen av svarene som gikk igjen. 

  • Et intuitivt brukergrensesnitt
  • Mest mulig automatikk fra bokføring til betaling
  • Bankintegrasjon – for betaling fra systemet
  • Tilrettelagt for EHF faktura
  • Enkel reise- og utleggsløsning
  • Mulighet for timeføring på prosjekt
  • Tilgang til de fleste funksjonene på mobil
  • Mulighet for å se ferske rapporter i alle flater

  Dette er funksjonalitet som gjør at produktiviteten øker og regnskap blir mindre tidkrevende. Det handler om at din hverdag skal bli enklere, ved at du har ett system å forholde deg til når det kommer til bedriftens økonomi. Både når det gjelder regnskap og lønn, men også funksjonalitet for timeføring, reiseregninger, rapportering eller prosjektstyring.

  De økonomisystemene som setter brukeren i sentrum og løser utfordringer med smart funksjonalitet, vil også kontinuerlig utvikle nye tjenester som vil kommer deg til gode i fremtiden.

  Du vil ha en leverandør som stadig investerer i bedre funksjonalitet, fordi de er opptatt av hvordan systemet kan bidra til å gjøre kundene enda bedre i hverdagen.

  Derfor kan det være lurt å gjøre litt research i hvordan utfordringer som du sitter med i dag, løses i andre systemer eller hos andre leverandører. Dersom du ser at det finnes andre, mer effektive måter å gjøre tingen på – kan det hende gresset er mye grønnere der

  Les hvordan Thomas i Kjernebygg sparer masse tid i en hektisk hverdag

  Fleksibelt økonomisystem – omfang og oppgaver

  Vi har poengterte at god funksjonalitet er viktig for effektivitet, og dette henger også tett knyttet sammen med fleksibilitet. Både når det kommer til mulighetene for å utvidelse, endringer eller i forbindelse med prismodell.

  Dersom du sitter med ambisjoner om vekst eller tanker om å for eksempel gjøre noe nytt, da trenger du nettopp fleksibilitet.

  Økonomisystemet ditt bør ikke sette begrensinger for fremtiden, men snarere legge til rette for en høy endringstakt og nye initiativ. Både i forhold til å skalere i takt med bedriften din enten det gjelder antall brukere, roller, prosjekter eller kunder.

  På denne måten sitter du med et system du kan være trygg på at du kan ha i lang tid fremover, og vil spare deg for unødvendige kostander ved et eventuelt bytte på kort sikt.

  Vi tror også det er vel verdt å nevne fleksibilitet i sammenheng utførelse av oppgaver. Økonomissystemet ditt bør ha mulighet for en god arbeidsdeling, enten med det er mellom kolleger eller med en regnskapsfører. Det kan handler mye om å sette opp arbeidsflyter i systemet, der flere kan ha ansvaret for ulike deler av prosessen.

  For eksempel kan regnskapsføreren din ta seg av kontrollering og rapportering, og du kan konsentrerer deg om faktureringen. En god og effektiv arbeidsdeling vil redusere sårbarheten i bedriften ved sykdom og øker effektiviteten, fordi oppgaver kan utføres på flere måter og av flere personer.

  Les også: 5 myter om outsourcing av regnskap og lønn

  Åpne API`’er – for samspill mellom systemer

  Apropos fleksibilitet. I en bedrift er det veldig mange andre forretningsprosesser som går parallelt med regnskap og lønn. Hadde det ikke vært fint å samkjøre flere av disse, og redusere tidsbruken?

  I 2020 skal du slippe å punche data fra den elektroniske kjøreboken, importere salgstall manuelt eller bruke tid på å flytte informasjon fra et system over til økonomisystemet.

  Moderne systemer i dag har mange ferdige integrasjoner med populære fagsystemer og bransjesystemer, som for eksempel CRM-systemer, nettbutikker, ordresystemer eller kasseløsninger. La kundene dine betale med vipps og få daglig ordre og omsetning inn i økonomisystemet. Alt dette og mye mer er mulig å automatisere.

  Et økonomisystem som utnytter teknologi igjennom å tilgjengeliggjøre sine API` er og har en åpen API` er strategi, vil løse mange tidkrevende utfordringer med gode sømløse integrasjoner.

  Igjennom åpne api-nøkler vil du faktisk kunne utføre mange av disse integrasjonene selv også.  Eller så ar du muligheten til å tilgjengeliggjøre disse for andre leverandører og utviklere, som kan lage skreddersydde løsninger akkurat for deg.

  For at din bedrift skal være mest mulig effektiv både i forbindelse med økonomiprosesser og andre forretningsprosesser, er gode integrasjonsmuligheter noe du bør sørge for å ha tilgang til.

  I tillegg til å være effektiv, bør en motivasjon også være å kunne samle mest mulig viktig informasjon om din bedrift for å få en oversikt og et godt beslutningsgrunnlag for fremtiden.

  Anbefalt: Hvordan bør økonomissystemet henge sammen med øvrig infrastruktur

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.