Hvordan bokføre gave til veldedighet?

  Ifølge Regjeringen er Norge verdensledende på frivillig arbeid, og halvparten av befolkningen engasjerer seg i frivillig arbeid. Det er utrolig fin lesning!

  Det er i midlertidig ikke alltid sånn at man har tid eller mulighet til å gjøre fysisk arbeid for en organisasjon, men heller velger å støtte saken ved å donere et pengebeløp.

  I denne artikkelen gjør vi deg oppmerksom på hvordan bokføre gave til veldedighet og hvordan påvirker det din skattemelding eller ditt regnskap.

   

  Gaver og skattefradrag

  En gave handler naturligvis om så mye mer enn fradrag på skatten. Men, det kan være greit å vite hvilke gaver du faktisk kan få fradrag for og hvordan dette føres.

  Skatteetaten har en liste over frivillige organisasjoner og tros- og livssynssamfunn som er forhåndsgodkjent for fradrag for gave. Donerer du penger til en av disse, kan du få fradrag på skatten.

  Det er et par ting til som også må være oppfylt før du kan kreve fradraget.

  • Gaven må være et pengebeløp, og minst 500 kroner samlet i løpet av inntektsåret.
  • I 2022 er det mulig å oppnå skattefradrag for gaver opp til kr 50 000 for enkeltpersoner og kr 25 000 for aksjeselskap

   

  Hvordan bokføre gave i regnskapet?

  Den vanligste måten å donere en pengegave på, er å motta en faktura fra den organisasjonen du ønsker å gi gaven til. Enten via en enkelt-faktura eller ved for eksempel å opprette en avtalegiro.

  Dersom du donerer penger via ditt enkeltpersonforetak eller som privatperson, trenger du ikke bokføre dette noe sted i regnskapet ditt. Organisasjonen du donerer til rapporterer selv inn beløpet og dette vil automatisk dukke opp på din skattemelding. Da vil også fradraget dukke opp, dersom gaven kvalifiserer til dette.

  Regelverket presiserer at dersom du donerer et beløp over 10 000,- må det være betalt via bank. Noe som i dag er ganske vanlig at gjøres, men det kan være greit å være klar over likevel.

  Dersom du donerer penger via ditt aksjeselskap, blir ikke donasjonen rapport inn automatisk av mottaker. Da er det aksjeselskapet som må føre med eller uten skattefradrag i regnskapet. Se avsnittet over for reglene.

   

  Bokføre gave til utenlandske organisasjoner

  Selv om organisasjonen er på listen over godkjente utenlandske organisasjoner fra Skatteetaten, kan ikke disse levere opplysninger om gaver direkte til Skattedirektoratet i Norge.

  Det betyr at giverens fradrag ikke vil komme forhåndsutfylt på skattemeldingen, men må føres opp av giveren selv.

  Husk at du må spare på kvittering i tilfelle du blir utsatt for kontroll av fradraget. Kvitteringen må inneholde opplysninger om givers navn, adresse, norsk fødselsnummer/D-nummer og gavebeløp i norske kroner.

  For aksjeselskap så gjelder det samme som beskrevet over, at du selv må føre inn i regnskapet.

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.