Tech-interesserte økonomistudenter spør næringslivet
Innholdsfortegnelse
På nyåret tikket det inn en mail til oss fra noen studenter på Høgskulen på Vestlandet. De lurte på om de kunne få snakke med noen i VIEW om teknologi og digitalisering i regnskapsbransjen. Selvfølgelig, tenkte vi. Da har dere kommet rett!
Stefan Kløvning går siste året på Økonomi og Administrasjon, og sammen med noen studiekamerater skriver de bacheloroppgave om effektiv digitalisering av regnskap. Det som skulle bli et intervju av VIEW, ble også et intervju av dem. Vi var også nysgjerrige hva de tenkte og tok en prat med guttene om hva de hadde funnet ut så langt.
Skjedd mer på 10 år enn 100 år
-Vi valgte dette temaet fordi vi ser jo at nettopp regnskap har hatt en stor transformasjon på kort tid. Regelverket er fortsatt stort og kompleks, men selve arbeidsprosessene og oppgavene har blitt mye mer automatisert å utføre. Det er interessant at ting har endret seg så mye mer på 10 år enn hva det har gjort på 100 år, sier Stefan.
Myndighetene og låneinstitusjonene har også forenklet mye ser vi som gjør at rapportering og lignende har blitt enklere, som igjen påvirker regnskapsbyråene. Men vi er mest nysgjerrige på hvordan leverandørene jobber.
-Derfor intervjuer vi noen av aktørene i regnskapstjenester, som vi opplever har kommet langt i å bruke teknologi for å effektivisere. Det er disse vi er interessert i innspill fra, poengterer han.
Spør teknologidrevne aktører i næringslivet
Stefan og gjengen tok en prat med Vegard som er Direktør for strategiske prosjekter i VIEW. Vegard har lang fartstid i bransjen, og vært med på reisen fra papirbasert regnskap til moderne ERP-system. Med andre ord et godt intervjuobjekt til oppgaven deres.
-Vi var først og fremst nysgjerrige på hvordan VIEW jobber strategisk med automatisering. Og hvordan det påvirker organisasjon og forretningsmodellene, forteller Stefan.
Vegard fortalte mer enn gjerne om hans erfaringer og om VIEW sine perspektiver.
-Da Stefan kontaktet oss var vi veldig positive til å ta en prat. For det første er det moro å snakke med engasjerte studenter, dette er jo våre fremtidige kollegaer, smiler han.
For det andre er utstrakt bruk av teknologi en meget spennende grobunn for nye initiativ og prosjekter hos oss i VIEW. Vi bruker absolutt mindre tid på det legale regnskapet, og mer tid i dialog med kundene rundt økonomi og ERP. Det kan handle om økonomiske analyser eller om å få på plass gode integrasjoner med kundens ERP-system. Hos oss kan kundene få hjelp til mye mer enn bare et oppdatert regnskap.
-Når det kommer det ansatte, så tror jeg de færreste synes det er spesielt givende å jobbe repetitivt og mye manuelt. Når vi stadig automatiserer vår arbeidsflyt, kan våre folk virkelig bryne seg på mer komplekse oppgaver, og bruke sin kunnskap og erfaring for å gi gode råd til kundene.
-Automatisering i bransjen bør i tillegg gjenspeiles i pris. Det skal også gagne kundene at vi blir mer effektive så klart, avslutter han.
Samstemte om funn tidlig
Stefan og studiekameratene er midt i bacheloroppgaven, så de store konklusjonene er ikke dratt enda. Men, de er enige om at inntrykket så langt er at noen byråer har kommet veldig langt i å bruke teknologi til sin fordel.
Vi visste jo at mye har skjedd på teknologisiden og i forhold til forenkling. Men da vi snakket med leverandører ble vi enda mer positiv overrasket egentlig. For oss som snart skal inn i arbeidslivet er det moro å se at ting skjer så fort. Jeg tror også mange studenter som begynner i arbeidslivet har litt forventinger om av teknologi er en del av hverdagen deres, også på jobb.
-På skolebenken handler det mest om teori og excel. Litt synd egentlig da jeg gjerne skulle hatt mer praktisk erfaring i for eksempel økonomisystemer og fra næringslivet.
Kan ikke vente på skolen
For Stefan er det ikke aktuelt å vente på at ting skal skje. Han ligger ikke på latsiden, og tar saken i egne hender for å tilegne seg enda mer kunnskap.
-Jeg elsker å lære nye ting, og jeg vil holde meg aktuell. Akkurat nå er jeg dedikert til å lære flere programmeringsspråk og språk generelt på fritiden. Jeg har alltid vært interessert i logikk, og forenkling og strukturering av prosesser. Det startet egentlig med regelstyring i excel, smiler han.
Akkurat nå handler det mye om C++ og Python. Jeg vil forstå mer av teknologien og logikken bak, og da er det nyttig med programmeringskunnskap. Det finnes egentlig ikke så mye rom for å ta tverrfaglige fag på skolen, så jeg så at jeg måtte ta det ansvaret selv.
-Det finnes mange gode ressurser på nettet som kan styrke kompetansen. Jeg har blant annet fordypet meg i regnskap og finansanalyse i Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) og holder på å ta sertifiseringen som Business Intelligence Analyst i Maven Analytics plattformen. Her er det vel mer tiden som setter begrensninger, poengter Stefan.
Etterspurt kompetanse hos noen leverandører
Noen regnskapsleverandører investerer tungt i å utnytte teknologi til fordel for sine kunder og ansatte. Når Vegard forteller at VIEW har egne team som jobber både med integrasjoner, robotisering og ERP blir Stefan engasjert.
-Det er veldig spennende! For meg er det en naturlig kobling mellom regnskap og teknologi, fordi begge deler er basert mye på logikk, argumenterer han.
-Big data har jo åpnet et hav av muligheter. Det å kombinere så mye ulik informasjon gir mye spennende å jobbe med. Alt fra salgstall fra kanaler som sosiale medier til netthandel til dyp innsikt i kundemassen. Det virker interessant å dykke dypere ned i all data rundt en forretning. Det hadde vært vanskelig uten teknologi ser jeg for meg, poengterer han.
Believe you can and you’re halfway there
Appropo arbeidslivet. Når vi spør Stefan hva drømmejobben er kommer svaret overraskende fort. Og det er revisorsiden av det som troner øverst.
-Jeg vil først og fremst ta en master i regnskap og revisjon, for å bli revisor. Men den egentlige drømmejobben ville vært finansiell etterforsker. Den har alt sånn jeg ser det. Tall og analyser kombinert med etterforskning og logisk tekning, det høres kult ut, sier han.
Stefan har egen nettsiden dedikert til hans engasjement og initiaitiv. Det er spesielt et sitat fra Roosevelt som stikker ut på siden i stor font. “Believe you can and you’re halfway there”.
-Ja, det stemmer. Jeg tror de som lykkes best i denne bransjen er de med tverrfaglig kompetanse, derfor er jeg villig til å investere mye tid til å tilegne meg ny kunnskap. Det er jo krevende selvfølgelig, men da synes jeg sitatet passer bra som min motivasjon, smiler han.
Det er vi helt enige i, et inspirerende motto for å holde seg på stien mot de målene og drømmene man har.
Takk til Stefan og resten av studiekameratene for at dere tok kontakt med oss. Takk for deres engasjement og nysgjerrighet rundt temaer som vi også brenner for og jobber med å forbedre hver dag.
Vil du lese flere artikler som denne?
Ta del i vår kunnskap om økonomistyring og teknologi. Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev under.