Mest stilte spørsmål rundt hjemmekontor

    Når må ansatte ha skriftlig avtale om hjemmekontor?

    Når arbeidstaker jobber hjemmefra som en fast ordning må det lages en skriftlig avtale.

    ✔ En fast ordning betyr for eksempel 1 eller 2 dager fast hjemmekontor hver uke. Det trenger ikke være snakk om fast dager. 

    ✔ Med tilleggsavtale menes en avtale som kommer som et tillegg til den ordinære arbeidsavtalen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. 

    ✔ Mindre enn en dag i uken vil anses som sporadisk, og vil ikke trenge en avtale.  

    ✔ Dersom arbeid må gjøres hjemme i fra på grunn av skader/sykdom i korte perioder vil også dette gå under sporadisk hjemmekontor, og selvfølgelig ikke trenge en avtale.  

     

     

    Kan arbeidstaker kreve å jobbe hjemme i fra?

    Det korte svaret her er nei.

    ✔ Ved inngåelse av arbeidskontrakt kan en ansatt be om at det også inngås skriftlig avtale om hjemmekontor, men ikke kreve dette.  

    ✔ Arbeidsgiver kan heller ikke pålegge en arbeidstaker å jobbe hjemmefra fast. (under normale forhold) 

    ✔ Hvor arbeidet skal utføres reguleres gjennom arbeidsavtalen, og der må det stå hva som er lov og hva som er forventet av begge parter.  

     

     

    Er hyttekontor det samme som hjemmekontor?

    Nei, det er ikke ifølge regelverket.

    ✔ Reglene for hjemmekontor med tilleggsavtale gjelder bare hvis det arbeides fra den ansattes hjem, altså ikke hytta 

    ✔ Ved hyttekontor så gjelder først og fremst arbeidsmiljøloven, som har som formål å sikre trygge og meningsfulle arbeidsforhold 

    ✔ Arbeidsgiver har ansvaret for å oppfylle arbeismiljøloven, og må vurdere om dette lar seg gjøre ved hyttekontor 

    ✔ Selv om du ikke trenger egen en egen avtale ved hyttekontor, så bør det reguleres skriftlig fordi det kan påvirke arbeidsforholdet 

    ✔ Hvilke krav stilles til tilgjengelighet? Kan ansatte ta med bedriftens utstyr til hytta? Hva med brebånd? Hvor ofte har den ansatte hyttekontor i året? Dette er også punkter som må avklares i forkant. 

     

     

    Hvilke regler gjelder for hjemmekontor i utlandet?

    Her det mange ting å være oppmerksom på.

    ✔ For det første. Hvis hjemmekontorsituasjonen varer mer en 1 måned, så må det opprettes en ny arbeidsavtale for den ansatte – ref. Arbeidsmiljøloven.  

    ✔ For det andre så må det opprettes en ny avtale som gjelder for hjemmekontor. Har du allerede en, så kan denne avtalen bestemme at arbeid også kan skje som fjernarbeid fra utlandet. 

     ✔ Denne avtalen bør beskrive hvor stor del av arbeidet som kan utføres fra utlandet, og hvor lange utenlandsperioder arbeidstaker kan ha. 

    ✔ For det tredje, vær oppmerksom på hva som kan påvirke skatt, arbeidsgiveravgift og rapportering. 

    ✔ Pass på dobbel beskatning. Skattemessig kan den ansatte risikere å bli skattepliktig til det landet det jobbes på hjemmekontor fra. Hvis Norge har skatteavtale med det landet hvor vedkommende oppholder seg, så vil skatteavtalen sørge for at man unngår dobbel beskatning. 

    ✔ Det er viktig at den ansatte har et skattekort som gjelder for den tidsperioden som personen faktisk er på hjemmekontor i utlandet. 

    ✔ Når det gjelder arbeidsgiveravgiften, er det trygdemedlemskapet til den ansatte som bestemmer om arbeidsgiver skal betale arbeidsgiveravgift etter norske regler eller de reglene som gjelder for hjemmekontorlandet. 

     

     

    Vil du lese flere artikler som denne?

    Ta del i vår kunnskap om økonomistyring og teknologi. Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev under.