Derfor bør du sitte med regnskapet jevnlig

  Derfor mener vi at du bør sitte med regnskapet jevnlig – men, hva betyr det egentlig? Selv om mange selvstendig næringsdrivende finner det kjedelig og tidkrevende å sitte med regnskapet, er det mange grunner til å prioritere det.

  Det er ikke slik at du bare bør føre regnskap, du er faktisk pliktig til det. Det er noe man bør ta på alvor, da det kan få store konsekvenser for deg personlig og bedriften din dersom du gjør det feil. Det er altså mer enn et nødvendig onde.

  Se helheten

  Regnskapet ditt er nøkkelen til å forstå bedriften og hva som er neste steg. Det er her du har den økonomiske statusen for bedriften din! Hvor mye har kommet inn? Hvor mye har gått ut? Har alle betalt? Det å skulle holde oversikt over dette uten et regnskap vil være mildt sagt vanskelig.

  Som selvstendig næringsdrivende er planlegging essensielt, spesielt hvis du ikke har en sideinntekt. Hold deg à jour for din egen del – det vil eliminere mye stress i arbeidshverdagen.

  Les også: Grunner til å vurdere regnskapsfører

  Sett av tid til regnskapet hver dag

  Hvis du er flink til å sette av litt tid til regnskapet hver eneste dag vil du spare deg for mye hodebry. Dette vil selvfølgelig ikke gjelde for dem som har få bilag som kommer sporadisk her og der, men da er det desto viktigere at dette gjøres så snart man får inn noe.

  Bilag skal føres, feil rettes opp og tall må hentes ut. Da det er viktig å være organisert! Med en fast regnskapstid etter endt arbeidsdag opparbeider du deg et system som gjør det enkelt å ha kontroll på tallene og kan jevnlig se at alt stemmer. Det vil også bli langt enklere å holde orden på frister, og redde seg inn dersom man eventuelt skulle finne ut at den var glemt like før fristen går ut.

  Tid til å spare

  Det er kjent at det er penger å spare dersom du prioriterer regnskapet. Der er nemlig mye man kan få skrevet av på skatten, såfremt man setter av tid til å faktisk gjøre det!

  Som selvstendig næringsdrivende gir det lite mening å skulle la være å skrive av på de utgiftene du kan. Det er en rekke fradragsberettigede kostnader du kanskje ikke har tenkt på.

  For å nevne noen få:

  • Fradrag for bil
  • Oppstartskostnader
  • Driftsmidler
  • Hjemmekontor
  • Pensjon
  • Forsikring
  • Julegaver
  • Telefon
  • Kurs

  Med andre ord – penger spart er penger tjent, og her er det mange kroner å spare!

  Les også: Det komplette arbeidsverktøy for deg i VVS- eller elektrobransjen

  Unngå å få panikk før levering

  Om du akkurat har startet et enkeltpersonsforetak eller firma kan det virke overveldende med regnskapsføring. Derfor er det mange som utsetter det til absolutt siste frist, hvert eneste år!

  Det er absolutt ingen god idé å alltid utsette regnskapet «til neste dag», hver eneste dag. Da ender man ofte opp med en haug av bilag som skal føres på alt for kort tid.

  Tiden flyr raskere enn man tror, og plutselig sitter du i mai og må gjøre årsregnskapet i siste liten. Da er det lett å gjøre feil som kan koste deg dyrebare kroner du kunne ha skrevet av, eller enda verre – du ender opp med tvangsmulkt.

  Tvangsmulkt ilegges i tilfeller hvor man leverer for sent eller det er åpenbare feil i innleveringen, så da ville et jevnlig oppdatert regnskap ha hjulpet deg.

  Les også: Hvordan beregne skatt som selvstendig næringsdrivende?

  Det er ingen skam i å be om hjelp

  Det er mange som føler at det med regnskap er noe man ikke ønsker å bruke tiden sin på, kanskje spesielt hvis tall ikke er ens sterkeste side. En regnskapsfører kan hjelpe deg med å se til at regnskapet er riktig og hjelpe med avskriving. VIEW Frilans er et autorisert regnskapsbyrå, så du kan være sikker på at jobben er solid faglig utført.

  Vi skreddersyr løsninger slik at du selv kan velge hvor involvert du ønsker å være i prosessen. Med vårt regnskapssystem kan man enkelt gjøre noe selv, men bruke resten av tiden på å fokusere på bedriftens kjernetjenester.

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.