Unngå skattesmell på firmatur

  Weekendtur, høyfjellshotell eller feiring av et jubileum – firmaturer kommer i mange varianter. Det kan både være moro, lærerikt og bidra til å styrke samholdet på arbeidsplassen. Planlegger du å ta med dine ansatte på en reise i nær fremtid? Dette er reglene du må kunne for å unngå skattesmell på firmatur.

   

  De fem viktigste punktene for å unngå skattesmell på firmatur

  En skattefri firmatur gagner ikke bare de ansatte. Ved arrangerte velferdstiltak trenger ikke arbeidsgiver å foreta forskuddstrekk, lønnsinnberetning eller betale arbeidsgiveravgift.

  Her er en oversikt over fem kriterier som må oppfylles for å kunne ta de ansatte med på tur – skattefritt:

  • Så lenge turen arrangeres som et velferdstiltak for de ansatte, vil det være skattefritt. Formålet med en reise som et velferdstiltak må i all hovedsak dreie seg om å øke trivsel og samhold blant de ansatte, samt å styrke følelsen av tilhørighet til arbeidsplassen.
  • Alle ansatte eller alle i et team/avdeling må være invitert med på turen.
  • Turen skal være ansett som rimelig, men hva betyr egentlig det? Her vil man måtte bruke skjønn. For å kunne få turen skattefri bør du velge rimelige alternativer, ikke utelukkende gå for den dyreste løsningen. Dersom du velger å for eksempel bo på luksus hoteller, må iallfall alle deltakere få denne muligheten.
  • Maksimalt to større firmaturer i året
  • Reisen kan ikke overskride to dagers overnatting. Utover dette vil turen regnes som ferie, og må dermed beskattes. Men fortvil ikke – ønsker dere å ha en tur som går over mer enn to netter, er det mulig å få til dette også. Det gjør du ved å kombinere velferdstiltaket med noen dager med faglig innhold, som for eksempel et seminar.

  Dette kan se slik ut:

  En bedrift er i utlandet fra torsdag til søndag, hvilket innebærer tre overnattinger. For å få skattefritak har bedriften lagt opp til et kurs hele torsdagen, mens resten av helgen kan gå med til sightseeing og sosialt samvær.

  Husk at dokumentasjon og kvitteringer må spares på, og formålet med turen med nedskrives og deltakerne må navngis.

   

  Hvem kan bli med på tur?

  Alle ansatte i bedriften, inkludert deltidsansatte, vikarer og styremedlemmer kan bli med på tur skattefritt.

  Unntaket er å invitere med folk som er tilknyttet bedriften, men som ikke jobber der direkte. Et eksempel på dette er revisorer og aksjonærer som ikke jobber i bedriften. Personer som jobber på oppdrag for bedriften over lengre tid, for eksempel konsulenter som er utplassert, vil kunne delta på velferdstiltak på lik linje som ansatte i bedriften – dersom dette er kontraktsfestet på forhånd.

   

  Kontakt oss om du er i tvil

  Er du i tvil om hvordan du skal legge opp deres neste tur eller har spørsmål om dine valg vil påvirke om turen din blir skattefri?

  Ta kontakt med våre hyggelige rådgivere for hjelp.

  skattesmell på firmatur

  Vil du lese flere artikler som denne?

  Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev om økonomistyring.